Catatan Terkini JutawanDuniaEmas

Gold's 'Money' value is $4,000/Oz to $11,000/Oz

Lagi artikel yang saya perolehi daripada pembacaan. Sila klik di bawah ini untuk membaca artikel tersebut.
Gold's 'Money' Value is $4,000 to $11,000: Market Strategist

Anda juga boleh melihat video berkaitan di sini. Saya cadangkan anda tonton video ini sehingga habis, baru anda akan dapat intipati yang cuba disampaikan.Antara yang terkandung di dalam artikel ini ialah amaran daripada Jim Rickard

"Rickards cautioned investors to stay out of the currency trade, as Fed Chairman Ben Bernanke is selling the U.S. dollar and China is selling its yuan. Instead, he advised investors to buy gold."

Secara tidak langsung artikel ini telah menyokong satu artikel yang saya catatkan di sini. Iaitu "Harga emas akan mencecah USD15,000/Oz".


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Usaha-usaha mengadai EMAS

Salam semua pembaca,

Kali ini saya akan kongsikan perbezaan membuat gadaian di Ar-Rahnu Bank Rakyat(BR) dan membuat gadaian di Ar-Rahnu di Koperasi UNIKEB.

Pada pandangan saya masing-masing ada kelebihan dan kelemahan tersendiri. Mungkin apa yang saya kongsikan di sini dapat menjadi panduan kepada kita semua dalam memilih yang terbaik. Jika terdapat sebarang kesilapan, tegurlah saya. Sesungguhnya saya insan biasa.

Tujuan pajak gadai ada pelbagai. Semuanya bergantung kepada tujuan kita melakukan gadaian. Ada yang melakukan gadaian untuk menambah koleksi emas dan ada pula yang menggadai kerana memerlukan wang, dan pelbagai lagi tujuan. Untuk tujuan ini juga adakalanya kita perlu meneliti keutamaan yang kita letakkan semasa melakukan pajak gadai.

Adakah jumlah pinjaman yang tinggi menjadi keutamaan anda? Di mana kita mahu mendapatkan pinjaman tertinggi atas emas yang kita gadaikan.

atau

Adakah jumlah upah simpan yang rendah menjadi keutamaan anda? Di mana kita sangat mementingkan upah simpan yang rendah berbanding jumlah pijaman kita.

Di sini kita kena memilih antara keutamaan-keutamaan ini. Jika boleh memang kita nak kedua-dua keutamaan ini dapat dipenuhi. Walau bagaimanapun ini perkara yang jarang berlaku. Oleh itu pilihan terbaik berdasarkan keutamaan akan selalu menjadi pilihan kita

Jenis emas juga berkemungkinan akan mempengaruhi pemilihan anda dalam memilih tempat gadaian emas anda. Contohnya adakah anda hendak menggadai jongkong emas (emas 999) ataupun anda mahu menggadai syiling Dinar (emas 916). Perkara Ini adalah sangat penting jika keutamaan anda adalah untuk mendapatkan jumlah pinjaman yang lebih tinggi. Pada saya upah simpan tidak menjadi keutamaan kerana perbezaan antara satu institusi gadaian tidak jauh berbeza.

Berikut adalah maklumat-maklumat ringkas yang dapat saya kongsikan hasil daripada kajian ringkas yang telah saya lakukan. Di sini saya hanya fokuskan kajian pada emas Public Gold (PG) dan Public Dinar (PD) sahaja. Saya tidak mempunya koleksi emas selain PG dan PD, oleh yang demikian saya tidak dapat melakukan kajian ini ke atas jenis emas yang lain.

Apa yang saya cuba lakukan adalah untuk mencuba menggadai jongkong emas 20gram PG dan 5 keping syiling 1 Dinar PD yang ada dalam koleksi saya.

Berikut adalah perkara-perkara yang boleh saya simpulkan hasil daripada kajian ringkas ini.

Di BR
1. Jika anda mahu menggadai emas di BR, saya amat menggalakkan anda membuat gadaian emas dari jenis jongkong atau atau syiling emas jenis 999. Ini kerana emas jenis ini membolehkan anda mendapat pinjaman yang tinggi daripada BR. Pada masa kajian ini dilakukan saya boleh mendapat pinjaman sehingga RM1800 bagi emas Public Gold 20gram yang saya ada.

Namun demikian adakalanya mesin uji yang digunakan di BR tidak begitu stabil dalam menilai emas. Mengapa saya berkata demikian, ialah kerana pengalaman-pengalaman melakukan gadaian di BR sering memberikan keputusan yang berbeza-beza. Pada masa lepas apa bila saya melakukan gadaian emas 20gram PG yang saya ada, pihak BR telah menilai emas saya sebagai emas 22.8K (emas 950). Dan pada ketika itu saya telah mendapat pinjaman sebanyak RM1500. Walau bagaimanapun pada ketika kajian ini dilakukan, pihak BR telah menilai emas saya sebagai emas 24K (emas 999) dan pada ketika kajian ini saya telah diberi pinjaman sebanyak RM1800. Oleh yang demikian saya dapat simpulkan di sini, walaupun anda menggadai emas anda walaupun di cawangan BR yang sama, keputusan ujian nilai emas anda mungkin akan berbeza. Ini bergantung kepada pegawai yang melakukan ujian tersebut dan ketepatan mesin pada ketika itu. Walau bagaimanapun pada saya anda masih lagi boleh mendapatkan pinjaman yang tinggi jika anda menggadai emas 999 di BR.

2. Saya agak kurang selesa dalam menggadai Dinar PD di BR kerana, apabila saya cuba melakukan gadaian di BR, pegawai BR telah menilai Dinar PD saya sebagai emas 18K (emas 750) sahaja. Jika anda melakukan gadaian Dinar PD di BR, ini akan menyebabkan pinjaman yang akan anda akan perolehi adalah sangat rendah. (Lagi kemungkinan besar mesin uji di BR tidak berapa stabil dari segi ketepatannya)

3. Upah simpan di BR adalah rendah. Iaitu hanya antara RM 0.65 dan RM0.70 bagi setiap RM100 ke atas nilai Marhun (Nilai emas semasa). Untuk penjelasan lanjut tentang perkara ini anda boleh bertanya pada pegawai di BR.

4. Had jumlah pinjaman bagi setiap gadaian yang boleh anda perolehi di BR adalah lebih tinggi berbanding di koperasi UNIKEB.

5. Tiada kos-kos lain yang perlu anda tanggung apabila membuat gadaian di BR.

Di Koperasi UNIKEB
1. Jika anda mahu menggadai emas di Koperasi UNIKEB, saya amat menggalakkan anda membuat gadaian bagi emas jenis dinar PD atau emas jenis 916. Ini kerana pada pandangan saya mesin penguji yang digunakan di Koperasi UNIKEB adalah lebih stabil. Dinar PD yang cuba saya gadaikan dinilai sebagai emas 916. Tidak seperti di BR, emas 916 saya hanya dinilai sebagai emas 18K (emas jenis 750) yang sangat rendah nilainya.

2. Saya agak kurang selasa untuk menggadaikan jongkong emas PG di Koperasi UNIKEB, ini adalah kerana walaupun emas dinilai sebagai emas 999, tetapi jumlah pinjaman yang akan diberikan adalah lebih rendah kerana menurut pegawai yang bertugas, mereka akan turun satu nilai dalam memberi pinjaman. Oleh yang demikian, walaupun emas dinilai sebagai 999, tetapi pinjaman yang diberikan adalah berdasarkan harga emas jenis 916. Pada ketika saya melakukan kajian kecil ini, pinjaman yang boleh saya perolehi hanyalah RM1500 bagi jongkong emas 20gram PG yang saya ada. Ini adalah lebih rendah daripada apa yang boleh diberikan oleh BR. Perbezaan dalam RM300 ringgit. (Pinjaman BR - RM1800, pinjaman Koperasi UNIKEB RM1500)

3. Upah simpan di koperasi UNIKEB agak tinggi sedikit berbanding BR. Upah simpannya adalah RM0.80 bagi setiap RM100 ke atas nilai Marhun.

4. Had jumlah pinjaman bagi setiap gadaian adalah terhad sehingga RM5000 sahaja bagi setiap gadaian. Jika anda mahu membuat gadaian yang nilainya lebih daripada RM5000, maka anda perlu melakukan proses gadaian lebih dari sekali.

5. Barang yang anda gadaikan di koperasi UNIKEB akan dilindungi insurans. Saya tidak pasti di BR macam mana. Saya terlupa bertanyakan tentang perkara ini di BR. Jika ada sesiapa yang tahu, mungkin anda boleh kongsikan di bahagian ulasan di bawah. Apa yang dimaklumkan kepada saya jika terjadi sesuatu kepada barang yang digadai, contohnya hilang, rosak atau sebagainya, pihak koperasi akan membayar 100% nilai barang gadaian semasa barang tersebut digadaikan.

6. Terdapat beberapa kos tambahan yang perlu anda bayar bila mengadai emas anda di koperasi UNIKEB. Antara kos tambahan tersebut ialah RM10 untuk pendaftaran sebagai ahli koperasi (sekali seumur hidup) dan RM1 sebagai caj pemprosesan bagi setiap gadaian yang dilakukan.

Maklumat tambahan.
Dari segi masa, pihak BR mengambil masa yang agak lama dalam menyelesaikan proses gadaian. Berdasarkan pengalaman saya melakukan gadaian di BR, pihak BR memerlukan antara 1 - 2 jam bagi menyelesaikan proses gadaian. Jika anda mengejar masa maka kurang sesuai untuk anda membuat gadaian di BR.

Apa yang berlaku di BR, pertamanya, anda perlu mendapatkan nombor giliran terlebih dahulu. Apabila nombor anda dipanggil, anda akan diminta ke bilik khas dimana proses penilaian ke atas emas anda akan dilakukan. Proses akan mengambil masa lebih kurang 5 - 10 minit. Setelah proses ini selesai, anda akan diminta tunggu diluar, sehingga nama anda dipanggil oleh pegawai yang berada di kaunter hadapan. Pegawai di kaunter hadapan akan memanggil anda untuk menandatangani beberapa dokumen dan menyerahkan wang pinjaman kepada anda. Masa menunggu inilah yang kadangkalanya memakan masa yang agak panjang. Pernah saya terpaksa menunggu sehingga 1 jam lebih. Saya ada bertanyakan tentang kelewatan ini kepada pegawai di kaunter hadapan. Menurutnya kelewatan ini adalah disebabkan pegawai yang biasanya bertanggungjawab ke atas urusan gadaian ini bercuti. Apa yang berlaku mereka terpaksa mengambil alih tugas tersebut, di mana menurut beliau banyak maklumat yang perlu dimasukkan di dalam sistem. Jika pegawai yang menguruskan urusan gadaian ini ada, maka proses memasukkan maklumat akan dilakukan oleh beliau, dan pegawai di kaunter hadapan hanya perlu menguruskan proses pembayaran sahaja. Apabila beliau bercuti, maka tugas terpaksa diambil alih oleh pegawai di kaunter hadapan dan dalam masa yang sama pegawai ini terpaksa juga melaksanakan proses pembayaran. Walau apapun, ini hanyalah pengalaman saya, mungkin lain orang ada pengalaman yang berbeza. Jika pengalaman anda berbeza mungkin, anda boleh kongsikan juga di bahagian ulasan di bawah.

Di Koperasi UNIKEB pula agak berbeza, di mana proses hanya berlaku di kaunter hadapan. Kaunter hadapannya macam kaunter di kedai emas. Penggadai dan pegawai dipisahkan oleh cermin dan grill. Proses gadaian juga agak cepat kerana, proses gadaian dan proses pembayaran dibuat dikaunter. Tidak perlu masuk ke bilik khas seperti di BR.

Selain daripada itu, apabila anda mengadai emas di koperasi UNIKEB, anda hanya perlu membawa emas anda sahaja. Pegawai koperasi tidak meminta langsung sijil atau pun resit pembelian emas tersebut. Sijil di simpan oleh pemilik emas. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini berlaku saya nasihatkan bawa juga la sijil emas anda bersama. Berbeza di BR adakala prosesnya agak berbeza. Pertama kali saya menggadai emas di BR, sijil dan resit belian di "photocopy" dan diserahkan semula kepada saya untuk disimpan, tetapi kali kedua saya menggadaikan emas saya, pihak BR masih melakukan salinan sijil dan resit belian emas tersebut, tetapi sijil asal dan resit asal tidak dipulangkan kepada saya, tetapi diletakkan di dalam plastik bersama dengan emas yang saya gadaikan. Saya ada bertanya perkara ini kepada pegawai bertugas, memandangkan pada sangkaan saya mungkin pegawai tersebut terlupa untuk menyerah kembali sijil dan resit asal itu kepada saya. Tetapi bila saya bertanya tentang hal ini, beliau memaklumkan kepada saya bahawa semua resit dan sijil perlu disimpan sekali dengan emas yang digadai. Disebabkan perkara ini dilakukan oleh pihak Bank, maka saya tidak teragak-agak dengan perkara ini. Kalau di tempat lain mungkin perkara ini akan membuatkan saya kurang selesa. Jadi kesimpulannya di sini pegawai berbeza akan melakukan proses yang agak berbeza.

Satu lagik perkara, mungkin ini adalah perkara yang sangat penting untuk anda semua ketahui. Saya ada bertanyakan kepada pegawai di BR akan masalah penerimaan emas PG untuk gadaian. Mengikut maklumat yang diberikan pihak BR hanya tidak menerima emas yang dibeli daripada Etika Emas sahaja, bagi emas PG tidak ada masalah. Kenapa? Itu saya tidak pasti. Mungkin disebabkan oleh kes yang dihadapi oleh Etika Emas.

Walau bagaimanapun, macam apa yang anda ketahui, putremas pernah cuba melakukan gadaian di BR dan apa yang terjadi pihak BR tersebut memaklumkan mereka tidak menerima emas PG atas sebab-sebab tertentu. Dan adakalanya alasan yang diberikan untuk tidak menerima tidak munasabah langsung, Mungkin pihak BR perlu meneliti proses gadaian dan menjadikannya standard bagi semua cawangannya. Apa yang berlaku kini, lain cawangan lain kaedah pelaksanaannya dan penerimaannya. Ini adalah penting kerana prosedur yang berbeza akan membebankan pengguna, walhal BR ini adalah Bank Rakyat. Kita mesti pilih. Bagaimana kita mesti pilih jika perkara seperti ini tidak diperbaiki oleh pihak BR. Jadi apa yang saya boleh katakan, sama ada terima atau tidak terima emas PG nie bergantung kepada pegawai yang bertugas di cawangan BR. Mungkin mereka hanya menjalankan arahan daripada pihak pengurusan cawangan. Maka kita pun tidaklah boleh 100% menyalahkan mereka. Cawangan ibu pejabat BR perlu melakukan sesuatu.

Akhir sekali, tempoh pinjaman bagi kedua-dua BR dan Koperasi UNIKEB adalah sama, iaitu 6 bulan. Jika anda ingin melanjutkan tempoh gadaian, anda hanya perlu menjelaskan upah simpan semasa, dan tempoh gadaian anda akan dilanjutan sehingga 6 bulan lagi. Perkara ini adalah sama bagi BR mahupun Koperasi UNIKEB.

Saya rasa itu sahajalah hasil kajian kecil saya. Saya harap hasil kajian yang tidak seberapa ini mampu membantu anda dalam memilih tempat untuk gadaian emas anda.

Sekian... wassalam


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Harga Emas akan mencecah lebih USD15,000/Oz

Salam semua pembaca,

Betul ke perkara ini akan berlaku. Saya pun tidak dapat menjawab persoalan ini. Mungkin iye mungkin juga tidak. Tetapi berdasarkan ekonomi masa kini, dan keadaan mata wang USD yang semakin lemah, semuanya tidak mustahil akan berlaku.

Jika dilihat kembali Hadis Nabi dari Abu Bakar Ibn Maryam yang mendengar Rasulullah SAW bersabda:

"Akan tiba zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh manusia, maka simpanlah Dinar dan Dirham" (Musnad Imam Ahmad ibn Hanbal)

Maka tidak mustahil perkara ini boleh berlaku.

Arikel ini menceritakan perkara ini dengan lebih terperinci. (Maaf artikel dalam bahasa Inggeris, dan kemampuan saya untuk menterjemahkannya agak terbatas)
http://www.timescolonist.com/business/Worries+ignite+rocket+under+gold/2205434/story.html

Mulakan simpanan emas anda jika anda tidak mahu menyesal bila perkara ini berlaku. Hubungi saya segera jika anda sudah bersedia memulakan simpanan anda

Wassalam

-Mohamad Shahrul bin Shahidan-
019-2690109


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Promosi Rahsia Jutawan EmasTahukah anda, bahawa kebanyakan dari kita beranggapan pelaburan di ASB adalah yang paling selamat, dipercayai dan amat menguntungkan.

Jadi, bila ada duit, semuanya kita laburkan di ASB. Dengan keuntungan dividen 8-10% pada setiap tahun, ianya memang LUMAYAN. Labur RM 10,000 dapat untung RM1000! memang untung..

Akan tetapi, jika saya beritahu anda bahawa ada pelaburan lain selain dari ASB yang lebih menguntungkan, anda percaya?

Pelaburan apa? Betul ke ada pelaburan yang lebih menguntungkan dan selamat seperti ASB?

Ya, ada! Iaitu melalui pelaburan EMAS. Sebenarnya pelaburan emas ini sudah wujud lama. Cuma kita saja yang tidak menyedarinya.

Tahukah anda bahawa dengan melabur melalui pelaburan emas, keuntungan yang boleh diperolehi adalah lebih TINGGI.

Bagaimana?

Tahukah anda bahawa harga emas sentiasa menaik dari tahun ke tahun. Sebagai contoh, dari tahun 2006 ke 2007, dicatatkan kenaikan harga emas adalah sebanyak 33.3%. Wah sangat tinggi bukan? Jika ASB sekalipun, keuntungan paling tinggi yang boleh anda perolehi adalah dalam 10% setahun.

Tetapi pelaburan emas mampu mencapai 2 kali ganda daripada itu. Oleh sebab itu anda perhatikan tokey-tokey emas semakin kaya. Inilah sebabnya!
Klik di sini

Bagaimana hendak melabur dengan emas?

Ianya sungguh mudah. Anda sendiri boleh melabur tanpa menggunakan orang tengah. Anda sendiri yang akan mengawal keuntungan anda.
Terdapat beberapa cara/teknik mudah dalam pelaburan emas ini yang boleh dimulakan oleh anda.

Oleh sebab itulah, satu pendedahan ekslusif mengenai pelaburan emas ini diterbitkan buat pertama kalinya di pasaran Malaysia. Ianya diterbitkan oleh gabungan seorang IM, seorang pelabur emas dan juga seorang pakar pelaburan dalam emas ini.

Jika anda berminat untuk mengetahuinya, sila layari web di bawah.
Rahsia Emas


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Dinar Emas: Senjata Baru Umat Islam

Salam semua pembaca,

Kali ini saya ingin kongsikan satu artikel yang sangat menarik dan terkini. Saya jumpa artikel tersebut di dalam majalah Milenia Muslim. Tajuk artikel tersebut ialah seperti yang tertera pada tajuk catatan ini. Artikel ditulis oleh Prof Zuhaimy Ismail. Antara tulisan yang menarik pandangan saya dalam artikel ini ialah

"... ada yang menyatakan bahawa dinar emas adalah suatu bom Islamik yang lebih dahsyat kesannya kepada dolar Amerika daripada bom nuklear yang dibangunkan oleh Pakistan. "

Dan tulisan berikut juga menarik perhatian saya 

"Umat Islam mesti berusaha supaya dinar emas dijadikan wang perdagangan dan digunakan di kalangan umat Islam. Kita tidak perlu risau tentang sistem kapitalis kerana sistem ini telah pun rosak dan akan hancur dengan sendirinya. Senjata kekuatan kufur ialah melalui sistem kewangannya yang berteraskan riba, manakala senjata umat Islam ialah dinar emas tanpa riba. Dinar emas melambangkan kekuatan, kekayaan dan keadilan sebenar bagi umat Islam. Oleh itu sama-samalah kita berusaha supaya umat Islam memiliki dinar emas."
 
Di catatan ini saya kongsikan keseluruhan artikel yang telah saya "scan". Bagi pembaca yang tidak berkesempatan mendapatkan majalah yang mengandungi artikel ini bolehlah mendapatkannya dari link yang saya sediakan. Bagi pembaca yang mahu mendapatkan artikel sebenar daripada majalah tersebut, boleh cari majalah Milenia Muslim, November 2009 dengan harga RM6.50.

Klik pada link di bawah untuk melihat artikel tersebut

Dinar Emas: Senjata Baru Umat Islam - muka 1
Dinar Emas: Senjata Baru Umat Islam - muka 2
Dinar Emas: Senjata Baru Umat Islam - muka 3

Wassalam


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Garis panduan membeli emas daripada JutawanDuniaEmas


Berikut adalah garis panduan yang boleh anda gunakan untuk melakukan pembelian emas daripada JutawanDuniaEmas. Klikkan pada gambar untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas akan garis panduan tersebut.Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Dinar Emas mampu mengelakkan riba'

Tahukah anda?

Dinar emas secara hakikinya mampu mengelakkan riba secara langsung kerana ia dinilai berasaskan beratnya dan berat satu satu dinar tidak akan berubah mengikut masa.

Contohnya:
En. B meminjam 5 dinar (RM 2,500) daripada En. A dan akan membayarnya dalam tempoh 40 tahun. Pada masa itu En.B akan tetap membayar hutang En. A dengan 5 dinar bukan dengan 5.5 dinar, kerana lebihan itu jelas riba. Sekiranya pinjaman antara En. A dan En. B dinilai dengan wang kertas RM 2,500 sudah pasti pada 40 tahun akan datang, nilai tersebut tidak akan sama walaupun nombornya sama kerana berlakunya penurunan atau kenaikan nilai.

Disebabkan sifat wang kertas yang setiasa berubah dari masa ke semasa, nilainya sudah pasti tidak dapat dikekalkan pada masa hadapan. Ini berlawanan dengan emas, di mana nilainya adalah kekal, walaupun pada 1000 tahun akan datang. Ini kerana, ianya dinilai berdasarkan berat dan bukan berdasarkan perkara-perkara lain (keadaan ekonomi, politik, pemerintah, dsb).


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Elok melabur dalam bentuk emas

Salam sekadar berkongsi artikel yang saya terjumpa di dalam Utusan Malaysia Online. Maybe kita boleh menjadikannya sebagai asas panduan kita dalam mengubah pandangan kita tentang pemilikan emas.

Selamat membaca.

ARKIB : 14/11/2009

Elok melabur dalam bentuk emas

MINGGU lepas saya dijemput oleh TV3 menerangkan tentang emas sebagai pelaburan alternatif dalam program Bijak Wang. Minat dengan pelaburan emas memang sedang meningkat. Melalui program tersebut pun ada beberapa penonton yang menelefon bertanyakan beberapa perkara tentang emas.

Saya diminta menerangkan mengapa wajar melabur dengan emas. Emas sebenarnya ialah suatu komoditi yang tidak luntur ditelan zaman. Walau tertanam beribu-ribu tahun sekalipun, emas tetap berkilau.

Tidak ada negara yang mata wangnya tidak tertakluk kepada turun naik nilai emas, termasuklah negara kita semasa krisis 97/98 yang mana mata wang kita dikatakan menjadi bahan spekulator dan pernah jatuh ke paras serendah RM4.50 untuk satu dolar Amerika.

Mata wang dunia tidak lagi disokong oleh emas dan negara seperti Amerika Syarikat didapati boleh mengeluarkan seberapa banyak wang sesuka hati mereka.

Sekian lama mata wang dolar Amerika digunakan untuk segala-galanya daripada rizab negara kepada dagangan dunia.

Boleh dikatakan tidak ada urusan yang tidak lepas daripada dolar Amerika sehinggalah Kesatuan Eropah menghasilkan Euro yang menjadi pencabar kepada kedudukan dolar Amerika.

Apabila berlaku krisis ekonomi pada tahun 2008 yang berpunca di Amerika, dolar terus tertekan kedudukannya selaku mata wang utama. Tambahan pula negara seperti China yang banyak membeli Bil Perbendaharaan Amerika Syarikat merasa bimbang mengenai penurunan nilai dolar dan menyarankan penggunaan mata wang alternatif untuk perdagangan.

Pada waktu sama China juga mengajak negara-negara Asia Barat mengubah haluan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika.

Suasana begini dicampur dengan defisit kerajaan Amerika yang berjumlah trilion dolar menyebabkan ramai orang membeli emas selaku pelindung atau insuran.

Mereka yang mengambil langkah perlindungan ini bukan saja orang individu tetapi juga negara. Selasa minggu lepas, Bank Negara India telah membeli 200 tan emas dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan ia telah melonjakkan harga emas pada hari itu. Dikhabarkan IMF akan menjual sebanyak 200 tan lagi. Kenaikan permintaan ini menyebabkan harga emas terus meningkat.

Minggu lepas sehingga semalam (Jumaat) emas naik dari AS$1091 (RM3,815) seauns kepada AS$1106 (RM3,871).


Bagaimanapun mereka yang ingin membeli emas patut melihat pembeliannya untuk disimpan selama 365 hari. Bukan untuk dijual minggu depan atau bulan depan kerana dengan mengambil sikap demikian segala turun naik harga (volatiliti) dapat diatasi.

Misalnya sejak setahun lalu, harga emas naik sebanyak 52 peratus dari AS$734.90 (RM2,572) seauns kepada AS$1116.80 (RM3,908) seauns.

Kalau emas tidak penting mengapa kerajaan India membeli 200 tan emas minggu lepas?

Kebimbangan akan kejatuhan nilai matawang dolar Amerika dan kemungkinan pemulihan mungkin akan mengambil masa lebih lama daripada dijangkakan kerana pengangguran di AS hampir mencecah 10 peratus dan masalah yang membelenggu sektor perumahan belum dapat diatasi lagi.

Kerajaan China juga menasihatkan rakyatnya menyimpan 5 peratus daripada wang simpanan mereka dalam bentuk emas dan ini bakal menaikkan lagi harga emas.

Kita ingat semasa zaman ramai pelarian meninggalkan negara asal mereka seperti semasa perang Vietnam. Mereka yang lari daripada Kemboja membawa bersama emas dan apabila sampai di sini mereka menggunakan emas tersebut untuk memulakan perniagaan dan hidup baru.

Contohnya di kawasan Kota Tinggi, Johor. Ramai orang Kemboja yang memiliki perniagaan seperti barang kemas dan perniagaan kain. Emas diterima di mana-mana tidak kira di negara mana sekalipun, emas tetap emas.

Seperti yang pernah dinyatakan dahulu, emas boleh dibeli secara buku pas dan secara syiling atau keping (wafer) dari bank-bank perdagangan. Selain itu, barang kemas juga suatu pelaburan dalam "bentuk emas" walaupun ketulenan emas pada barang kemas adalah rendah daripada emas keping iaitu 91.6 peratus bagi barang kemas dan 99.99 bagi syiling dan emas keping.

Bagi Bursa Malaysia pula, mungkin Dana Dagangan Bursa Emas (Gold Exchange Traded Fund) mungkin boleh difikirkan selaku salah suatu tawaran di bursa kita.

Dengan adanya ETF Emas ini dapatlah lebih ramai pelabur melabur dalam emas dengan modal yang lebih rendah.

DATO' SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

(Artikel asal boleh di dapati di sini)


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Standard Wang Zaman Rasulullah SAW

Tahukah anda?

Pada zaman Rasulullah SAW, standard barang dan harga disandarkan kepada piawaian emas dan perak. Melalui sandaran emas dan perak inilah semua bentuk transaksi boleh dilangsungkan. Baginda telah menentukan standard wang dalam bentuk "uqiyyah", "dirham", "daniq", "qirath", "mithqal" dan "dinar".
1 uqiyyah = 40 dirham
1 dirham = 6 daniq
1 dinar = 20 qirath
10 dirham = 7 mithqal


Artikel menarik yang berkaitan
http://wakalanusantara.com/mobile/detil.php?jdl=Umar.ibn.Khattab.Pelopor.Dirham.Islam&id=109
Juga artikel menarik tentang penggunaan dinar dan dirham di Indonesia
http://wakalanusantara.com/mobile/detil.php?jdl=Makin.Marak..Zakat.dalam.Dirham.dan.Dinar&id=167


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Apakah kesan krisis mata wang?

Tahukah anda?

Krisis mata wang yang melanda negara Asia pada 1997 telah menyebabkan berlakunya susut nilai pada mata wang negara-negara Asia.

Ringgit mengalami susut nilai sehingga 65%
Rupiah (Indonesia) mengalami susut nilai sehingga 620%.

Thailand mengalami kerugian sebanyak USD 20 billion
Malaysia mengalami kerugian sebanyak USD 9 billion
Filipina mengalami kerugian sebanyak USD 2 billion


Apakah yang kita boleh lakukan untuk melindungi diri, keluarga dan negara kita daripada krisis ini? Kongsikan tindakan anda.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Wealth File #2

Wealth File #2:

Rich people play the money game to win.
Poor people play the money game to not lose.

Do you see the difference? Poor people play the money game on the DEFENSE rather than on the OFFENSE. Let me ask you: If you were to play any sport or any game strictly on the defensive, what would be the chances of your winning the game?

The answer: SLIM and NONE!

Yet that's exactly how most people play the money game. Their primary concern is seeking survival and security instead of creating wealth and abundance. So what is your goal?

Keep this in mind, if you shoot for the stars, you'll at least hit the moon!

Visit www.millionairemind.com


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

My business Kad - Sesiapa berminat?

Salam pembaca,

Just nak share the design of my bizz card khas untuk peniaga emas. What do you guys think? Kalau ade sesape yang berminat nak guna design nie. Boleh bagitau aku.... Hehe... charge sikit boleh ek... tak mahal, murah je...sape nak boleh contact aku di 019-2690109 atau ym: shahrul76 atau e-mel: jebartzz@gmail.com. Buat masa sekarang nie tengah promotion, harga cuma RM10 untuk ubah content dia dan tambahan2 content yang korang nak(design sama) dan RM40 untuk tempahan sebanyak 300 keping (Promosi terhad, kalau nak cepat. Promosi boleh tamat bila-bila masa sahaja, bergantung kepada quota). Klik atas imej untuk melihatnya dengan lebih jelas.
Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Kira spread harga emas

Kali ni aku nak kongsi sikit macam mana nak kira spread harga emas. Aku rase ramai blogger dah cover topic nie. Jadi aku cuma pelbagaikan contoh. Pade sesiapa yang belum tahu, maka post nie amat berguna untuk korang. Mana yang dah tau, kalau aku tersilap korang betulkan le. Aku budah baru belajar.
Sebelum kita boleh mengira harga "spread" emas kita kena tahu lah dulu apa itu spread.

Spread ialah perbezaan antara harga jualan dan harga belian emas. Harga jualan ialah harga yang syarikat atau institusi yang menjual emas gunakan semasa menjual emas kepada kita. Manakala harga belian ialah harga yang syarikat atau institusi yang menjual emas gunakan semasa membeli semula emas daripada kita. So kalau anda nak beli emas, institusi yang menjual emas dengan spread harga terendah adalah yang terbaik untuk anda.

Walau bagaimanapun ada faktor lain yang mungkin juga mempengaruhi anda untuk memilih institusi yang mana. Antaranya masalah stok emas institusi tersebut, syarat-syarat seperti emas tidak boleh kemek, calar atau bengkok ataupun kemudahan untuk membeli, menambah dan menjual balik emas anda dan faktor-faktor lain lagi.

Jadi berbalik kepada macam mana nak mengira spread harga emas. Kita akan gunakan harga emas yang terdapat di dalam laman web Public Dinar (PD) sebagai sumber untuk menunjukkan cara pengiraan spread.Spread Harga 1 Dinar
We Sell = RM 529.00 --> Harga PD jual dinar emas pada kita
We Buy = RM 497.00 --> Harga PD beli balik dinar emas daripada kita

Harga Spread = Harga "We Sell" - Harga "We Buy"
Spread = RM 529.00 - RM 497.00 = RM 32

Peratus Harga Spread = (Harga Spread / Harga "We Buy") x 100
Peratus Harga Spread = (RM 32 / RM 497) x 100 = 6.43%

Spread Harga 5 Dinar
We Sell = RM 2632.00 --> Harga PD jual dinar emas pada kita
We Buy = RM 2487.00 --> Harga PD beli balik dinar emas daripada kita

Harga Spread = Harga "We Sell" - Harga "We Buy"
Spread = RM 2632.00 - RM 2487.00 = RM 145

Peratus Harga Spread = (Harga Spread / Harga "We Buy") x 100
Peratus Harga Spread = (RM 145 / RM 2487) x 100 = 5.83%

Spread Harga 10 Dinar
We Sell = RM 5240.00 --> Harga PD jual dinar emas pada kita
We Buy = RM 4978.00 --> Harga PD beli balik dinar emas daripada kita

Harga Spread = Harga "We Sell" - Harga "We Buy"
Spread = RM 5240.00 - RM 4978.00 = RM 262

Peratus Harga Spread = (Harga Spread / Harga "We Buy") x 100
Peratus Harga Spread = (RM 262 / RM 4978) x 100 = 5.26%

Jadi kalau nak beli dinar, semakin besar dinar tersebut semakin kecil spreadnya. Maka semakin kecil spread harga semakin tinggi keuntungan anda. Sama juga dengan jongkong emas Public Gold (PG). Semakin berat emas, semakin kecil spread harga. Saya harap catatan ini telah membantu anda bagaimana untuk mengira spread harga emas. PG dan PD adalah antara institusi yang menjual emas dengan spread yang terendah. Jika anda beli barang kemas atau jongkong emas daripada kedai emas biasa spread harga boleh menjangkau antara 15% sehingga 25%. Jadi mana lebih baik.... Anda tentukan.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Masalah sistem mata wang kertas

Tahukah anda?

Sistem kewangan dunia diselubungi pelbagai masalah dan kesulitan apabila dunia mengamalkan sistem mata wang fleksibel atau terapung bermula tahun 1971. Masalah kewangan tidak pernah wujud semasa dunia mengamalkan sistem mata wang bersandarkan emas dan perak. Masalah kewangan tidak pernah wujud semasa zaman Rasulullah SAW kerana baginda menggunakan emas dan perak sebagai mata wang. Tiada masalah inflasi, tiada masalah riba dan sebagainya.

Jadi mengapa kita masih meragui akan keberkesanannya? Kembalikan sistem kewangan Islam dengan kembali kepada penggunaan Dinar Emas dan Dirham.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

www.jutawanduniaemas.com

Untuk makluman semua,

Laman blog aku semakin berketerampilan dengan pendaftaran domain name sendiri.

Aku kini di www.jutawanduniaemas.com


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Wealth Principle #2

"If you want to change the fruits, you will first have to change the roots. If you want to change the visible, you must first change the invisible."

Bayangkan sepohon pokok. Cuba anggap pokok itu mewakili sebuah pokok kehidupan kita. Terdapat buah-buahan di pokok tersebut. Dalam kehidupan kita, kita boleh anggap buah itu sebagai hasil atau keputusan yang kita perolehi. Cuba lihat pada buah-buahan tersebut. Kita tidak puas hati dengan hasil buah-buahan tersebut sebab jumlahnya tak cukup banyak, tak cukup besar dan rasanya kurang sedap.

Apakah yang kita akan lakukan? Biasanya kita akan memberi lebih tumpuan dan fokus pada buah-buahan (hasil-hasil kita). Tapi apa yang sebenarnya yang menghasilkan buah-buahan tersebut? Sudah tentu buah tersebut datangnya daripada benih dan akarnya. Benih yang berkualiti dan akar yang berkualiti sudah pastinya akan menghasilkan buah yang berkualiti. Jadi untuk mendapat hasil yang berkualiti, maka sudah semestinya kita mesti menukar benihnya dengan benih yang lebih berkualiti. Dan sudah semestinya kita perlu menjaga akarnya dengan menggunakan baja yang berkualiti. Kalau hanya mengharapkan baja tanpa benih yang berkualiti (perkara asas) akar yang terhasil juga tidak cukup berkualiti. Ini kerana asasnya tidak kuat. Oleh itu benih yang terbaik sudah semestinya akan menghasilkan akar dan hasil yang terbaik.

Maksudnya di sini, akar di dalam tanah (yang kita tidak nampak) adalah punca kehidupan di atas tanah. Benih di dalam tanah, menghasilkan buah yang muncul di pokok yang berada di atas tanah. Sesuatu yang kita tidak nampak, sebenarnya menghasilkan apa yang kita boleh nampak.

Kesimpulannya, untuk mendapatkan buah yang berkualiti, maka kita perlu menggunakan benih yang berkualiti. Untuk mengubah sesuatu hasil yang kita boleh lihat, maka kita perlulah menukar persepsi dalam diri kita (perkara yang kita tidak nampak) terlebih dahulu.

Mungkin ada yang akan mengatakan, kalau dah nampak keputusannya baru la boleh percaya. Takde keputusan macam mana nak percaya. Macam mana nak percaya kalau keputusannya tak nampak. Jadi soalan yang boleh saya ajukan "Kenapa anda terus membayar bil elektrik anda? Walaupun anda tak nampak arus elektrik tu." Walaupun kita tak nampak elektrik tu, tapi kita percaya arus elektrik itu wujud, kita tahu kuasa yang dihasilkannya. Kalau anda masih ragu-ragu akan kewujudan arus elektrik itu, cuba letak jari anda ke dalam soket elektrik, dengan pantas anda akan percaya akan kewujudannya.

Jadi sebenarnya kita boleh katakan apa yang kita tidak nampak itu, sebenarnya lebih berkuasa daripada apa yang kita nampak. Jika anda menafikan kenyataan ini, anda sebenarnya sedang menderita. Ini kerana anda menentang lumrah alam. Contoh terbaik adalah kehidupan kita. Kehidupan kita boleh dibahagi kepada 4 alam/bahagian yang berbeza. Alam minda, alam emosi, alam rohani dan alam fizikal. Dan saya pasti anda bersetuju bahawa 3 alam iaitu minda, emosi dan rohani (yang kita tidak nampak) sebenarnya penyokong yang sangat kuat pada alam fizikal (yang kita nampak). Jika 3 alam ini tidak baik sudah tentunya hasil di alam fizikal kita juga kurang baik. Oleh itu benarlah apa yang kita tidak nampak sebenarnya lebih berkuasa daripada apa yang kita boleh nampak. Jadi untuk mengubah keputusan yang kita boleh nampak, maka sudah tentulah perkara yang kita perlu ubah terlebih dahulu adalah perkara-perkara yang kita tidak nampak.

Jadi fikir-fikirkanlah

Rujukan sumber asal "Secrets of the Millionaire Mind"


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Wealth File #1

Wealth File #1:

Rich people believe "I create my life."
Poor people believe "Life happens to me."


If you want to create wealth, it is imperative that you believe that you are at the steering wheel of your own life, especially your financial life. If you don't believe this, then you must inherently believe that you have little or no control over your life. Therefore, you have little or no control over your financial success. This is NOT a rich attitude.

Instead of taking responsibility for what is going on in their lives, poor people choose to play the role of the victim.

How can you tell when people are playing the victim? There are 3 obvious clues:

Victim Clue #1: They Blame
Victim Clue #2: They Justify
Victim Clue #3: They Complain

Sound familiar? Have you ever seen anyone behave like that? Blaming, justifying and complaining are nothing more than stress reducers; misguided attempts to alleviate the stress that comes from failure. Think about it: if a person were not failing in some way, would they need to blame, justify or complain? The obvious answer is NO!

By the way, have you ever noticed that there's no such thing as a really rich victim?
If you have chosen to seek wealth in life, it is imperative that you choose your thoughts and words wisely.

P.S.: There are 17 wealth files that we need to install into our mind. I will share it one by one.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Bagaimana nak jadi jutawan?

Salam semua,

Aku belajar nie daripada T. Harv Eker.


Secrets of the Millionaire Mind: Mastering the Inner Game of Wealth

Bagaimana kita boleh jadi jutawan?
Bolehkah kita jadi jutawan?
Layakkah aku menjadi jutawan?

Kesemua persoalan untuk menjadi jutawan adalah bergantung kepada cara pemikiran kita. Contoh jika kita suka bekerja sebagai pensyarah, maka kita kenalah berfikiran sebagai seorang pensyarah. Jadi kita kena berfikir bagaimana nak meningkatkan mutu kualiti pengajaran, bagaimana nak merancang pengajaran, dan pelbagai lagi perkara yang kita kena fikirkan. Seorang pensyarah mesti suka menulis, mesti suka mengajar dan sebagainya. Jadi jika kita nak jadi jutawan kita perlu berfikir bagaimana seorang jutawan itu berfikir. Insya-Allah dalam catatan akan datang aku akan cuba kongiskan juga apa yang digelar sebagai "Wealth Files" yang kita perlu "install" ke dalam minda kita untuk menjadikan pemikiran kita sama dengan pemikiran seorang jutawan.

Just copy what the millionaire have done to be success, we don't need to reinvent the wheel.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Masalah sistem mata wang kertas

Tahukah anda?

Sistem kewangan dunia diselubungi pelbagai masalah dan kesulitan apabila mengamalkan sistem mata wang fleksibel atau terapung pada tahun 1973.

Baca kisah kegagalan wang kertas di link berikut.
http://www.mint.com/blog/finance-core/hyperinflation-the-story-of-9-failed-currencies/

Matawang Hungary. Nilai 10,000 Huf ini bersamaan lebih kurang 40 Euro/USD50

Matawang zimbabwe

Hyper-inflasi di Zimbabwe

Matawang Indonesia (Jiran terdekat kita)

Kegagalan wang di Jerman, Hungary, Chile, Argentina, Peru, Angola, Belarus, Zimbabwe dan banyak lagi yang bakal menyusul. Untuk pengetahuan anda penggunaan wang kertas di dunia baru menjangkau 80 tahun tetapi kegagalan demi kegagalan berlaku.

Kita perlu mengambil iktibar daripada peristiwa-peristiwa ini. Kita perlu melindungi negara kita daripada peristiwa-peristiwa begini. Jadi apa yang kita boleh lakukan. Lakukan la semampu kita dengan memulakan simpanan kita dalam bentuk emas atau Dinar Emas. Tukarkan wang kertas kita dengan Dinar atau Emas. Sesungguhnya Dinar itu adalah matawang sunnah yang telah digunakan dengan jayanya semenjak zaman Rasulullah SAW. Ketahanannya dalam ekonomi umat Islam telah menjangkau lebih 1400 tahun. Insya-Allah dengan tindakan yang sekecil ini kita dapat membantu diri kita, agama, masyarakat dan negara.


"To save your family, buy gold. To help your nation, keep gold. To follow your religion, use gold"
(Quote by Louis Ng., Founder of Public Gold)Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Info Dinar Emas

Tahukah anda?

Dinar emas merupakan mata wang logam yang berbentuk kepingan syiling emas yang ditempa mengikut piawaian yang ditetapkan oleh Sayidina Umar Al-Khatab. Dinar emas diperbuat daripada emas tulen 22 karat atau emas jenis 916.6 dengan berat 4.25 gram bagi setiap keping dinar. Ia dikenali sebagai mata wang syariah umat Islam.

1 Dinar Emas (Public Dinar)
Berat: 4.25 gram
Ketulenan: 916.6

5 Dinar Emas (Public Dinar)
Berat: 21.25 gram
Ketulenan: 916.6

10 Dinar Emas (Public Dinar)
Berat: 42.5 gram
Ketulenan: 916.6


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Kelebihan-kelebihan Dinar Emas

 1. Mata wang berbentuk komoditi - Ia boleh digunakan untuk tujuan penggunaan atau perhiasan.
 2. Mempunyai nilai benar dan tetap - Ia mempunyai nilai intrinsik yang akan kekal nilainya pada setiap masa dan tempat digunakan.
 3. Bebas daripada inflasi - Mata wang Islam (wang emas) merupakan barang dagangan yang tidak boleh di"gelembung"kan. Wang sebenar iaitu wang yang tulen nilainya merupakan satu-satunya cara untuk menghapuskan inflasi.
 4. Mencegah spekulasi - Ini adalah berdasarkan kemantapan dan keteguhan harga berbanding dengan mata wang atau logam lain.
 5. Wujud kebebasan pertukaran emas - Keadaan ini membolehkan aktiviti pertukaran mata wang tidak akan dipengaruhi oleh tekanan luar negara yang mana boleh mempengaruhi harga barang dan gaji pekerja.
 6. Pertukaran mata wang antara negara akan stabil - Ini kerana nilai emas yang tetap. Sejarah piawaian emas telah membuktikan kestabilan pertukaran antara negara telah wujud lebih satu kurun iaitu sebelum Perang Dunia Pertama.
 7. Percetakan wang kertas akan terhad - Dalam sistem mata wang yang bersandarkan kepada emas, bank-bank pusat dan pemerintah tidak mungkin memperluaskan peredaran wang kertas kerana secara umumnya wang kertas tersebut boleh ditukarkan menjadi emas dengan harga tertentu.
 8. Piawaian mata wang dunia hanya bersandarkan kepada nilai emas - Apabila setiap mata wang yang digunakan di dunia dibatasi dengan piawaian tertentu berupa emas, maka ketika itu pengiriman barang dan hasil kekayaan dari sebuah negara ke negara lain menjadi lebih mudah.
 9. Menyumbang kepada perpaduan dan kesatuan umat Islam - Mata wang emas akan menyatukan umat Islam di seluruh dunia kerana nilainya yang sama. Satu dinar di Kuala Lumpur akan sama dengan satu dinar di Istanbul.
 10. Bebas daripada unsur riba - Mata wang emas dan perak bebas daripada riba kerana ia termasuk dalam barangan "ribawiyyah" dan riba hanya boleh berlaku dalam urusan jual beli (bagi emas dan perak) dan pinjaman (bagi semua jenis barangan).
 11. Tiada unsur "Gharar", spekulasi, perjudian dan manipulasi mata wang - Penetapan nilai emas akan memelihara kadar pertukaran yang tidak akan turun naik melebihi 1% dan sekaligus akan menutup ruang kepada pihak lain untuk menguasai ekonomi dunia.
 12. Berfungsi sebagai alat perantaraan pertukaran - Penerimaan umum tentang peranan wang ini adalah untuk menghapuskan kemungkinan berlakunya ketidakadilan dan penindasan dalam ekonomi tukar barang.

Sekadar berkongsi.
sumber rujukan:
Dinar Emas, Realiti semasa penggunaanya di Malaysia oleh Salmy Edawati Yaacob & Ab. Mumin Ab. Ghani


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Kewajipan Zakat

Salam semua,

Aku kongsikan satu hadis yang menjelaskan tentang wajib zakat ke atas emas dan perak.

Rasulullah SAW bersabda,

Diriwayatkan daripada Sayidina Ali Ibn Abi Talib, Nabi SAW telah bersabda:

"Apabila kamu mempunyai 200 dirham, telah sampai tempoh (haul) padanya dikenakan lima dirham dan tidak dikenakan apa-apa (emas) sehingga kamu mempunyai 20 dinar dan dikenakan sebanyak separuh dinar apabila mencukupi tempohnya."

Sekadar berkongsi.

Wassalam


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Wealth Principle #1

"Your income can grow only to the extent you do!"

Maksudnya pendapatan kita hanya akan berkembang setakat mana yang kita kerjakan. Jika kita rajin, bijak dan kreatif maka akan bertambahlah pendapatan kita. Peribadi kita, cara kita berfikir dan apa yang kita percaya merupakan faktor kritikal yang menentukan kejayaan kita. Jika kita selesa dengan apa yang ada, maka setakat itulah sahaja pencapaian kita.

Wassalam.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Millionaire Mind

Salam semua,

Beberapa minggu yang lalu aku mintak kak Nurul http://gold2rich.blogspot.com untuk memberikan aku sedikit analisis tentang rahsia tarikh lahir aku. Daripada feedback yang aku dapat daripada kak Nurul nie, aku nie seorang yang suka membaca. Memang pun... Aku nie memang suka sangat membaca. Tapi bukan semua topik la. Cuma topik2 yang aku minat je. Especially yang berkaitan dengan wang dan yang terbaru nie... emas. Memang sekarang nie aku tengah mencari lagi buku-buku yang berkaitan dengan emas nie. So disebabkan rahsia tarikh lahir aku dah mengatakan yang aku nie suka membaca, maka aku pun berjanji pada diri aku untuk mempergiatkan aktiviti ini. Dan insya-Allah aku akan kongsikan pada sahabat semua. Cuma mungkin aku nie malas sikit nak menulis la. Baca ok....nulis tu je yang ade.....

Untuk kali nie aku nak kongsi pasal minda untuk menjadi jutawan. Aku tak kan bagi semua sekaligus. Maybe sikit2 la kot. Sebab kalau nak cerita semua sekaligus, jawabnya keje aku semua terkantoi. Kalau korang nak lebih detail aku suggest korang cari la bukunya. Anyway nie buku yang lebih berkaitan dengan Minda Jutawan. Aku cedok daripada buku yang bertajuk Millionaire Mind tulisan T. Harv Eker. Aku rase sesapa yang komited nak jadi jutawan mesti dah ada buku nie. Bagi sesape yang takde aku akan kongsikan prinsip-prinsip dalam pemikiran jutawan. So untuk jadi jutawan kita kena berfikir bagaimana seorang jutawan berfikir.

So aku akan mulakan dulu dengan apa yang dipanggil oleh penulis sebagai "Wealth Principle" ataupun Prinsip Kemewahan (hehe kalau translation aku tak bape betul korang tegur la ye).

Post berikut aku akan share apakah pemikiran seorang jutawan. Aku kongsi bende nie sebenarnya untuk peringatan pada diri aku dalam memandu minda aku ke arah yang aku mahu iaitu ke arah minda seorang jutawan.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

JebartzzGold --> JutawanDuniaEmas

Salam semua,

Pertama sekali aku nak ucapkan selamat datang ke blog baru aku yang lebih berketerampilan (harap-harap gitula yek). Anyway aku mintak maaf sebab membuat pertukaran ini. Bagi yang dah letakkan link blog aku dalam blog korang, harap korang boleh modify sikit ke http://jutawanduniaemas.blogspot.com.

Bukan ape aku cuba mencari identiti aku. So selepas banyak mencari dan brainstorm, maka aku membuat keputusan memilih identiti ini. Bukan aku nak meniru jutawan emas punya identiti... tapi kalau tiru pun apa salahnya tak.... hehe nak ambik aura. Insya-Allah akan jadi jutawan di dalam dunia pelaburan emas. So harap korang doa-doakanlah kejayaan aku. Insya-Allah aku pun tak lupa mendoakan kejayaan sahabat-sahabat. semua.

Okey la... apa pun selamat datang ke tempat baru. Harap tempat baru akan memberi azam baru yang lebih kuat dan berdaya saing demi kejayaan dunia dan akhirat.

Wassalam.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy