Catatan Terkini JutawanDuniaEmas

Masalah sistem mata wang kertas

Tahukah anda?

Sistem kewangan dunia diselubungi pelbagai masalah dan kesulitan apabila mengamalkan sistem mata wang fleksibel atau terapung pada tahun 1973.

Baca kisah kegagalan wang kertas di link berikut.
http://www.mint.com/blog/finance-core/hyperinflation-the-story-of-9-failed-currencies/

Matawang Hungary. Nilai 10,000 Huf ini bersamaan lebih kurang 40 Euro/USD50

Matawang zimbabwe

Hyper-inflasi di Zimbabwe

Matawang Indonesia (Jiran terdekat kita)

Kegagalan wang di Jerman, Hungary, Chile, Argentina, Peru, Angola, Belarus, Zimbabwe dan banyak lagi yang bakal menyusul. Untuk pengetahuan anda penggunaan wang kertas di dunia baru menjangkau 80 tahun tetapi kegagalan demi kegagalan berlaku.

Kita perlu mengambil iktibar daripada peristiwa-peristiwa ini. Kita perlu melindungi negara kita daripada peristiwa-peristiwa begini. Jadi apa yang kita boleh lakukan. Lakukan la semampu kita dengan memulakan simpanan kita dalam bentuk emas atau Dinar Emas. Tukarkan wang kertas kita dengan Dinar atau Emas. Sesungguhnya Dinar itu adalah matawang sunnah yang telah digunakan dengan jayanya semenjak zaman Rasulullah SAW. Ketahanannya dalam ekonomi umat Islam telah menjangkau lebih 1400 tahun. Insya-Allah dengan tindakan yang sekecil ini kita dapat membantu diri kita, agama, masyarakat dan negara.


"To save your family, buy gold. To help your nation, keep gold. To follow your religion, use gold"
(Quote by Louis Ng., Founder of Public Gold)Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

0 comments: